12. april 2018 Facebook LinkedIn Twitter

2x på studietur i Island

Se de flotte billeder fra studieturen her og elevernes videoer på Youtube: https://youtu.be/lXBZ6ujByDkhttps://www.youtube.com/watch?v=LzLCWvKp9uIhttps://www.youtube.com/watch?v=vifGC6lxD_o&feature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=A0amOOjI4M4https://youtu.be/guS0V91dY54


Gejsertur med 2.x


Tirsdag d. 20. marts var vi, som en del af ”Golden Circle”- turen, på besøg i området Bláskógabyggð, som befinder sig sydøst for hovedstaden Reykjavik. Området er et kendt geotermisk område i Island, især for sine aktive gejsere. Her så vi forskellige gejsere og varme kilder, både store og små. Heriblandt gejseren ”Strokkur” der er i udbrud hvert femte minut, døgnet rundt. Ikke bare én men flere gange fik vi mulighed for at opleve gejseren udbryde med en op mod 20 meter høj vandstråle. Ligeledes så vi gejseren, der har givet navn til området, Geysir, som var - modsat Strokkur - langt mere inaktiv. Vandet fra gejserne stammer fra undergrunden, hvor det, ved hjælp af vulkansk aktivitet, bliver opvarmet til 90-128 grader. På grund af tryk presses vand og damp op mod overfladen med så stor kræft at strålen kan opnå op mod 80 meters højde.

Skrevet af Nikolaj 2x

Nordens hus i Reykjavík

Vi var på byvandring i Reykjavík, hvor vi blandt andet så Nordens Hus.
Nordens hus er tegnet af Alvar Alto, som er en kendt finsk arkitekt. Huset blev bygget i år 1968. Huset ligger tæt ved universitetet i Reykjavík og ligger lige foran nogle falske søer, som den finske arkitekt også konstruerede i forbindelse med opførelsen af huset.

Huset rummer lige nu blandt andet en udstilling med møbler designet af arkitekten Alvar Alto.
Huset bliver brugt til at formidle islandsk kunst og kultur, da huset også rummer en koncertsal og et konferencerum.

Det Nordiske Hus er præget af den modernistiske stil, hvilket kommer til udtryk ved husets blå/lilla top. 

Skrevet af Laura og Julia 2x

Altinget 

Mandag d. 19. marts var vi på rundtur i Reykjavik, her kom vi tættere ind på den islandske kultur og historie. Til fods gik vi til parlamentsbygningen, hvor vi præsenterede Islands parlament, som også bliver kaldt Altinget. Det er svarende til det danske folketing. Altinget blev grundlagt i 930 uden for det nuværende Reykjavik og var på daværende tidspunkt blot en folkesamling. Dette blev ændret i årenes løb, og i 1874 fik Altinget den lovgivende magt. Nu har Altinget 63 medlemmer, som bl.a. opholder sig i parlamentsbygningen. Parlamentsbygningen blev bygget i årene 1880-1881, og den er tegnet af den danske arkitekt Ferdinand Meldahl. Bygningen blev ikke kun bygget med formålet om at huse Altingets medlemmer, det har også været landsbibliotek, oldsagssamling, islandsk kunstmuseum og universitet. I dag er parlamentsbygningen for lille til alle Altingets medlemmer, og de opholder sig derfor også i nabobygningerne.

Skrevet af Magnus, Emma og Sofie Thue 2x

Rådhuset

Vi fik til opgave at lave et lille oplæg om rådhuset i Reykjavik. Rådhuset blev åbnet i 1992. Bygningen er blevet tegnet af arkitekterne Margrét Hardardóttir og Steve Christer. De ville have at der skulle være moderne elementer omkring Tjörnin søen, derfor valgte man at gøre rådhuset moderne. Det der gør rådhuset specielt, er søen der ligger ved siden af rådhuset. Det specielle ved betonen ved søen er, at det er som om at betonbygningen flyder på vandet. Inde i rådhuset ligger borgmesterkontoret og byrådets kontorer på 1. sal.

 I rådhuset har de også en café som hedder Öndin, hvor man har en flot udsigt over søen mens man slapper
af og får noget at spise. I Rådhuset er der masser af rejseinformation, som er til rådighed gratis. Man kan vælge kort og brochurer om forskellige steder i hele Island. De har også personale til rådighed for at hjælpe. I rådhuset er der en fantastisk udsigt over søen og universitetet, et bord med et kæmpe 3D kort over Island og en etage med 3D bygninger.

Skrevet af Rina, Nisa og Valentina 2x

Reykjaviks kirker

På vores studietur drog vi mod Island. I Island var vi på ture, både i Reykjavik og ude i det fænomenale landskab.  
Inde i hovedstaden Reykjavik var vi på byvandring, hvor vi blandt andet besøgte to af byens kirker. Den første kirke vi besøgte var Reykjaviks domkirke, som er en meget lille kirke, der ligger gemt nede i byen. Kirken er grøn og har et lille firkantet tårn på toppen. I den helt anden dur er Hallgrimskirken. Den ligger meget højt og kan derfor ses fra det meste af byen. Fra toppen af tårnet kan man se det meste af byen, og det er derfor et godt sted at starte sin tur gennem byen. Hallgrimskirken er blevet vartegn for Island, og mange rejsende vælger at besøge den.  
Kirken er opkaldt efter digteren Hallgrimur Petursson. Kirkens udseende er tænkt som et samspil mellem den islandske natur, som gletsjere, fjelde og gejsere.  

På vores ture udenfor byen, har vi blandt andet set nogle af de naturfænomener Hallgrimskirken er inspireret af. Vi var ude og vandre på en gletsjer, med pigsko under fødderne, har set gejsere sprutte foran næsen på os og vandret i urørte nationalparker. 

Skrevet af Mette, Mathilde og Nicoline 2x  

Islandsk litteratur

Når man snakker om islandsk litteratur er det første man tænker på, de islandske sagaer. De islandske sagaer blev skrevet mellem 1200 og 1400 tallet, men de beskriver hændelser der fandt sted helt op til 400 år før.  Sagaerne beskriver æternes (de forskellige islandske slægter) væren og færden rundt omkring i verden samt deres dagligdag på Island. Sagaerne er skrevet i en meget minimalistisk skrivestil hvor der ikke er lagt vægt på beskrivelse af miljøet, men handlingen derimod er i centrum. Der er væsentlige temaer der er vedvarende igennem de forskellige sagaer primært ære og slægt. Ideen om at ens ry lever evigt, prægede i stor grad deres litteratur. Hvis man sammenligner med den nutidige islandske litteratur er der langt mere beskrivende tendenser når det kommer til miljø. Dette kan for eksemepel ses i Jon Kalman Stefannsons roman "Fisk har ingen fødder" hvor han går virkelig i dybden med sine miljøbeskrivelser angående Keflavik. Andre nutidige kunstnere så som Asgeír Trausti, har fået enorm succes på Island, såvel som i andre dele af verden. Hans debutalbum Dýrð í dauðaþögn er baseret på hans far Einar Georg Einarssons digte, som Asgeir nu har lavet til musiknumre. Som man så småt kan fornemme, så er der mange forfattere og lyrikere på island. Det er faktisk sådan at Island er det land i verden med flest forfattere pr. indbygger.

Skrevet af Mathias og Kasper 2x

Harpa

Mandag den 19. marts var 2.x på udflugt rundt i Islands hovedstad Reykjavik, og der kom vi forbi koncerthuset og konferencecenteret Harpa. Her fremlagde vi om Harpas oprindelse og Islands musikkultur.

Harpa blev indviet i 2011 og blev designet den danske arkitekt Henning Larsen, den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og det islandske arkitektfirma Batteriið.

Den islandske musikkultur sidder dybt i alle islændinge og rummer alt fra rock til klassisk. Vi så ikke alt indre materiale i bygningen, men ud fra hvad vi så, kunne vi ikke blive andet end imponeret. Harpa er en smuk arkitektonisk bygning, som lyser op i Reykjaviks mørke havnemiljø.

Skrevet af Johanne, Lotte og Signe 2x

Islands skolesystem

Onsdag d. 21/3-18 besøgte vi Reykjaviks gymnasium Menntaskólinn Reykjavik, som er det ældste gymnasium på Island og ligger i hovedstaden. Menntakólinn er en meget gammel skole, og derfor hvis man skal udvide den så er man nødt til at bygge separate bygninger. Skolen har ikke særlig mange penge til videnskabelige projekter, så derfor er der lærere og elever på skolen i weekender fordi de er dedikeret i deres arbejde. På skolen fik vi en introduktion af en islandsk lærerinde, Sígridur Árnadóttir, som underviser i geologi. Formiddagen foregik sammen med de islandske elever, som vi gik sammen med i grupper. De islandske elever viste os rundt i byen, og vi fik snakket en del dansk sammen med dem. Her lærte vi også at det islandske skolesystem og det danske skolesystem ikke er så forskellige. Den eneste forskel der er i skolesystemerne er at islandske elever ikke får SU og betaler deres egne skolebøger.

Ungdomskulturen på Island skiller sig ud fra den danske, da unge mennesker skal være 21 år på Island før de kan købe og må drikke alkohol. De islandske regler i forhold til bil er dog meget anderledes end den er i Danmark. På Island må de køre bil alene når de er 17 år, hvis de har et kørekort. Folk må altid køre i bil hvis der sidder en person ved siden af med kørekort.

Skrevet af Kathrine, Maya, Sofie, Juliane og Mia 2x

Havneområdet

Vi var på byvandring hvor vi blandt andet oplevede Reykjaviks havn. Den første handel foregik ved en mindre holm, som havet senere har ødelagt. Havnen og handelspladsen blev opkaldt efter holmen og kaldtes Holmen eller Holmenshavn og lå dengang vest for Effersøtangen. På grund af havets ødelæggelser måtte handelshusene flyttes til Effersø 

Den gamle havn var engang forbeholdt søtransport og fiskeri, men summer nu af liv i de mange restauranter, caféer og turbåde. På Reykjavik havn kan man nyde naturen ved at tage på en række turbåde for at se søpapegøjer og hvaler. Man også bare gå en tur langs kajen ved den gamle havn og kigge på de forskellige både, alt fra gamle hvalfangerskibe til kulørte sejlbåde.   

Den Gamle Havn har stort set været en servicehavn indtil for nylig, hvor den nu bliver brugt til turister med flere museer, vulkan- og nordlysfilm og fremragende restauranter. På den vestlige kant af havnen ligger Grandi-området, der er opkaldt efter en fiskefabrik, hvor der er fyldt med spisesteder og butikker. Hvis man går mere øst på, kommer man hen til Reykjaviks nye havn hvor man kan se bådene blive bygget.  Den nye havn bærer præg af moderne arkitektur som står i stærk kontrast til den maleriske gamle havn.

Skrevet af Sarah, Nanna, Ida og Amalie 2x

2X på grænsen (mellem to kontinenter) 

Efter en langvarig og spændende tur på "The Golden Circle" endte rejsen ved vores sidste destination, Þingsvellír, stedet hvor de tektoniske plader mødes. Vi ankom til en stor, grå klippeformation der rejste sig mastodontisk op fra jorden. For at nå til det egentlige Þingsvellír skulle vi igennem en klippeslugt hvor man gik midt imellem de kontinentalplader hvor Eurasien og Nordamerika mødes. Da vi ankom til toppen blev vi mødt af en fantastisk udsigt ud over de islandske lavlandssletter. På selve området hvor Þingsvellir ligger, fandtes datidens parlament og ikke mindst det første af sin slags. Det blev oprettet i 850 og kaldt AlÞingi, og var et oplagt sted at have sine forsamlinger pga. terrænet og sin centrale placering for de små sydlige bygder. 

Skrevet af Frederik og Andreas 2x

Gejsertur med 2.x

Tirsdag d. 20. marts var vi, som en del af ”Golden Circle”- turen, på besøg i området Bláskógabyggð, som befinder sig sydøst for hovedstaden Reykjavik. Området er et kendt geotermisk område i Island, især for sine aktive gejsere. Her så vi forskellige gejsere og varme kilder, både store og små. Heriblandt gejseren ”Strokkur” der er i udbrud hvert femte minut, døgnet rundt. Ikke bare én men flere gange fik vi mulighed for at opleve gejseren udbryde med en op mod 20 meter høj vandstråle. Ligeledes så vi gejseren, der har givet navn til området, Geysir, som var - modsat Strokkur - langt mere inaktiv. Vandet fra gejserne stammer fra undergrunden, hvor det, ved hjælp af vulkansk aktivitet, bliver opvarmet til 90-128 grader. På grund af tryk presses vand og damp op mod overfladen med så stor kræft at strålen kan opnå op mod 80 meters højde.

Skrevet af Nikolaj 2x 



Return til nyhedsoversigten