17. december 2017 Facebook LinkedIn Twitter

Udveksling i Perpignan 2017

Lørdag d. 7. Oktober 2017 drog vi af sted til Perpignan. Vi var en gruppe på 15 elever fra Svendborg Gymnasium, som alle var forventningsfulde og glædede os til at skulle møde vores værtsfamilie og den franske kultur. Vi ankom lørdag formiddag, hvor vi kunne se frem til en hel weekend med vores værtsfamilie. I weekenden havde familien planlagt forskellige aktiviteter og seværdigheder, som vi hver især skulle opleve. Vi besøgte bl.a. en lille hyggelig by ved navn Collioure med en autentisk fransk stemning.



Vi mødtes mandag morgen efter en god, men også hård weekend med en masse indtryk og kunne nu starte en skoleuge, hvor vi oplevede en hverdag for en fransk elev. Her blev vi konfronteret med en masse kulturforskelle. Det franske skolesystem adskiller sig meget fra det danske, da de har lange skoledage og har et meget mere traditionelt skolesystem, hvor de blandt andet skal tiltale deres lærer med efternavn. Derudover må de ikke forlade skolen i løbet af skoledagen og er sågar låst inde indtil kl. 18, hvor de får fri. Vi havde skoledage, der bød på forskellige former for undervisning: bl.a. kinesisk, latin, fysik, matematik, engelsk og selvfølgelig fransk. Den helt store forskel kunne mærkes på deres faglighed i engelsk, hvor eleverne havde svært ved at formulere sig, og hvor undervisningen primært var kendetegnet ved tests og efterfølgende diskussioner og karakterer af testresultaterne. Vi oplevede timer, hvor eleverne sad og græd, fordi de blev udstillet foran hele klassen, på baggrund af deres resultat - lad os bare sige, at vi er vendt hjem med en vis taknemmelighed over de danske lærere og det danske skolesystem. Derudover, havde vi to onsdagsture, hvor vi besøgte henholdsvis Carcassonne og Perpignan. Begge byer var hyggelige, og franskmændene kunne stolt vise de historiske traditioner og gamle fortællinger frem og ligeså fortælle,
hvordan byen og samfundet var præget af historien.



De sidste par aftener blev glædeligt tilbragt med vores franske værtsfamilier, hvor vi fik sagt farvel og der blev i mange af familierne afholdt middage med masser af knus, kindkys og gaver på ægte fransk manér.

Alt i alt havde vi en super dejlig tur, hvor vi fik et indblik i den franske kultur og kunne sætte vores eget liv i perspektiv med det franske hverdagsliv. Det har været en hård tur, da man blev kastet direkte ind i en fremmed familie, hvor man skulle tilpasse sig på bedste vis - og især skoledagene var hårde for os. Lige pludselig var en 8-15:30 dag slet ikke specielt lang på gym, når man havde oplevet de franske elevers lange dage. Vi har fået et utroligt kendskab, både til franskmænd, men i endnu højere grad til de andre danske udvekslingselever - som vi ikke kendte på forhånd. På godt og ondt har vi haft en fantastisk tur, med godt og varmt vejr, et dejligt rejsehold og en skøn lærer, som alle har været gode til at tage hånd om hinanden.

Af Cecilie, Silje og Alberte - 3.b



Return til nyhedsoversigten