03. maj 2017 Facebook LinkedIn Twitter

Kemidag hos Orifarm og hos kemilærer Lene Magnussen

1,2….6 biler kørte onsdag d. 24. april imod Odense, idet vi i 2.z var blevet inviteret ind til medicinalvirksomheden Orifarm og hjem til vores kemilærer, Lene.

Vi startede dagen ved Orifarm, hvor vi blev modtaget med frokost og fremlæggelse om virksomhedens begyndelse. Det var inspirerende at høre, hvordan et dansk ægtepar for næsten 20 år siden sammen havde fundet ud af, at der var et marked for parallelimport og generiske lægemidler.

​Efterfølgende kom en af Orifarms kemiker og​ fortalte os, hvordan fremstillingen af ny generisk medicin forgår. Vi fik hver en pille, som vi opløste i vand, og vi opdagede hvordan at der var forskel på opløseligheden alt efter pillens formål og det aktive stof. Det var spændend​e at opleve hvordan den kemiske viden om polaritet, tilstandsformer og syrer-baser fra vores undervisning blev anvendt til at skabe de bedste vilkår for pillens optagelse i kroppen.

Efter vores be​søg på Orifarm tog vi hjem til Lene, hvis hjem var forvandlet til et stort kemikøkken med forskellige forsøgsstationer. I firemandsgrupper gik vi rundt og besøgte stationerne, hvor vi f.eks. blev klogere på, hvad der sker med stivelsen i en jordskok og i en kartoffel, når de bliver kogt. Vi så, hvordan volumen af piskede æggehvider kan afhænge af, om man bruger en plastikskål eller en metalskål.

Den hyggelige og lærerige dag endte med at de piskede æggehvider blev tryllet om til en lækker blåbærdessert, som vi spiste i fællesskab inden turen igen gik mod Svendborg.

Skrevet af Iben og Lea fra 2z



Return til nyhedsoversigten