06. april 2017 Facebook LinkedIn Twitter

Masterclass biologi og bioteknologi på tur til København

Denne gang gik MasterClass biologi og bioteknologi til København, hvor vi i selskab med elever fra Silkeborg og Næstved Gymnasium oplevede en masse, som f.eks.:

Første dag stod på et besøg på det zoologiske museum, hvor vi fik et kendskab til bl.a. ringmærkning og fugletræk. Vi kom med i kælderen ned til en utrolig stor samling af skind (skind som i ”død fugl på pind”).

Anden dagen bestod af et besøg på DTU Miljø, hvor vi fik en spændende præsentation af kemikalier i økosystemet. Her fik vi lov til at beregne en masse, for at få en forståelse af hvordan de benytter matematikken til aktuelle problemer i vores miljø. Vi fik også lov til at lave et forsøg, hvor formålet var at undersøge toksiciteten af giftige kemikalier i shampooer og hvilke konsekvenser de så har for miljøet og levende organismer i økosystemet. Vi fik en lille smagsprøve på, hvordan det er at være miljø ingeniør og hvilke muligheder man har for arbejdspladser rundt i verden. Vi fandt ud af hvilken vigtig rolle de spiller for samfundet, da det er dem der står bag det meste, både forebyggelse af katastrofer i miljøet, viden om de bagvedliggende grunde for sygdomme som f.eks. kræft, og hvad der forårsager dette, så de kan gå ind og forebygge, inden skaden er sket. Det var meget inspirerende, da man ofte glemmer de personer der står bag alle disse vigtige ting.

I forhallen på Medicinsk Museion står en kæmpe kjole lavet af piller. Denne kjole illustrerer en amerikansk kvindes pilleforbrug – der var 27.784 piller. Vi besøgte museet tirsdag aften, hvor vi fik en rundvisning i den historiske bygning. Her så vi en samling af præparater, samlet af læger og andre videnskabsfolk gennem tiden. Det var en enormt flot og tankevækkende udstilling. Senere på aftenen var hele flokken samlet til en fællesspisning på ”Dalle Valle”, hvor der var lækker buffet og masser af god stemning.

Tredje og sidste dag skulle alle tidligt op, da turen endnu en gang gik til DTU i Lyngby. Denne gang var det dog afdelingen DTU Bioenginneering, vi skulle besøge. Her skulle vi lave PCR og gelelektroforese på noget af vores eget DNA med det formål at påvise om vedkommende har en indsat transposon nærmere betegnet et Alu element på kromosom 16 (helt specifikt et sted, der med fine ord kaldes PV92-locus). Der blev holdt et oplæg løbende med at forsøget skred frem, hvor metoderne PCR (groft sagt en opformering af DNA) og gelektroforese samt begreber som transposoner blev forklaret. Alle mennesker har transposoner, som er små selvstændige DNA sekvenser, der kan flytte sig rundt i vores arvemasse, i deres DNA, men det varierer fra individ til individ, hvor de sidder i genomet og hvor mange der er. Dette var enormt interessant og alle deltog aktivt. Klokken blev hurtigt 15:30, hvor vi var færdige og tiden var blevet til at vende snuden glade og trætte hjem mod Svendborg.

 

Anna 3y, Ann-Kristina 3y, Astrid 2u, Helene 2x, Niels 2u, Signe 2x, Thilde 2y, Laura 2x, Helena 2u

 



Return til nyhedsoversigten