30. november 2016 Facebook LinkedIn Twitter

Muslimsk debattør om flygtningekrisen

Den 30. november aflagde debattør, skribent og jurastuderende, Tarek Hussein, besøg på gymnasiet. Han benyttede lejligheden til at argumentere for et mere nuanceret billede af muslimer, islam og flygtningekrisen.

Spørgsmål om indvandring og islam mod danske værdier ligger Tarek Hussein på sinde. Den offentlige debat synes konstant at blive mere virulent. Postulater af typen: islam og danskhed er inkompatible dukker oftere op. Vi føler os oplyste, men evner vi oprigtigt det nuancerede blik?

Lytter man til den flittige debattørs intelligente argumenter, synes det uskikket at konkludere et ideologisk skel imellem islam og danskhed. ”Jeg tog til Vesten og så islam, men ingen muslimer. Jeg tog til Østen og så muslimer, men ingen islam.” Hussein citerer én af islamisk modernismes forfædre, Muhammad Abduh. Hans budskab er tydeligt: De fem søjler i islam ligger ikke fjernt fra klassiske vestlige værdier som demokrati, rationalitet, lighed og borgerrettigheder. Hussein, der selv er barn af palæstinensiske forældre, symboliserer fornemt dette. At han opvoksede som muslim i Vejle begrænser ikke hans kritiske, progressive tænkning.

Tarek er dog ikke naiv. Integration tager tid. Også lang tid. ”Jeg argumenterer ikke for svenske forhold, hvor dørene slås helt op,” konstaterer han. ”Men samtidig har vi et ansvar i verden. Derfor lever den danske model – med sine 25.000 flygtninge fra Syrien taget siden 2011 – heller ikke op til de grundlæggende krav. Løsningen ligger et sted midt imellem.”

Han benægter ikke, at der kan være udfordringer med radikalisme blandt unge muslimer. ”Da mine forældre var unge i Danmark, udvalgte man imam’er ud fra, hvem der havde tid.” Han fortsætter: ”Det gør man også i dag, men nutidens imam’er er ofte selvlærte, der ikke møder unge på deres præmisser.” Han mener, at mange unge leder efter identitet og svar. ”Hvis ikke, unge muslimer kan søge vejledning i moskéen, hvor går de så hen? Internettet.” Sjældent godt.

Derfor slår Tarek Hussein et slag for mere sammenhold imellem den muslimske minoritet i landet. ”Unge skal vide, at det er ok at være muslim.” I Storbritannien har de paraplyorganisationen The Muslim Council of Britain, der varetager det muslimske fællesskabs interesser. Danmark burde ifølge Hussein have noget lignende. ”Vi bør i højere grad lære at arbejde sammen. Sådan løser vi problemer med integration, identitet og radikalisering.”



Return til nyhedsoversigten