MasterClass i Hamborg 2017

Toget kørte tidligt mandag morgen fra Svendborg imod Hamborg. Vi var en flok på 10 fysik-elever fra Svendborg, som havde tre gode dage i vente med elever fra Næstved og Silkeborg Gymnasium.

Efter indkvartering på hotellet gik turen til et universitet, som arbejdede med astrofysik. Her fik vi blandt andet lov til at komme op i et observatorium, som engang havde været det største i Tyskland.  Efterfølgende gik vi igennem de smukt oplyste og julepyntede gader, som førte os hen til ”Escape room”. Det skulle vise sig at blive en af turens helt store højdepunkter. Vi blev delt ind i små grupper på tværs af skoler og herefter låst inde. Hvordan vi kom ud, og om vi kom ud afhang af os og vores evner til at samarbejde. Der var kodelås, skjulte rum, usynlig skrift og underlige lyde involveret. Heldigvis slap vi alle ud til dag to, hvor vi igen skulle på universitetsbesøg. Denne gang var det Bastian og hans hold, som bød os velkomne til en hel dag med laserfysik. Der var både eksperimenter, foredrag og rundvisning på programmet. På rundvisningen fik vi lov til at se ind i et laboratorium, hvor der blev dyrket helt særlige krystaller, som ofte er en vigtig komponent i en laser. Dagen blev sluttet af med byvandring med tilhørende opgaver og fælles restaurantbesøg.

Sidste dag besøgte vi DLR, hvor det både foregik til vands og i luften. Vi fik lov til at prøve en flysimulator, hvor der blev loopet og ”fløjet fra Hamborg til Danmark”. Et andet sted fik vi en introduktion til fysikken bag opdrift efterfulgt af sejlads med fjernstyrede ubåde.

I skrivende stund sidder vi endnu engang i toget, men denne gang går kursen imod Svendborg. Alle en smule trætte men med ny viden og en Master Class oplevelse rigere.